Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko
22 listopada 2013, 12:48Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.
E-papierosy zwiększają zjadliwość lekoopornych bakterii
23 maja 2014, 06:39E-papierosy zwiększają zjadliwość lekoopornych bakterii, zmniejszając przy tym zdolność komórek nabłonka do ich zabijania.
Atrakcyjność na obcasach
20 listopada 2014, 07:38Mężczyźni chętniej pomagają kobietom w butach na wysokich obcasach. Wyniki badań Nicolasa Guéguena z Université de Bretagne-Sud ukazały się w piśmie Archives of Sexual Behavior.
Jak starzenie jelit wpływa na działanie układu odpornościowego
22 maja 2015, 11:36Choć wiadomo, że funkcjonowanie układu odpornościowego pogarsza się z wiekiem, a większość komórek układu odpornościowego znajduje się w błonach śluzowych jelit, dotąd nie prowadzano badań nad rolą odgrywaną w tym procesie przez starzenie przewodu pokarmowego.
Pierwsze zwierzę GMO dopuszczone na stoły USA
20 listopada 2015, 14:28Zmodyfikowany genetycznie łosoś jest pierwszym zwierzęciem GMO dopuszczonym do spożycia w USA. Federalna Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zezwoliła na sprzedaż ryby do celów spożywczych.
Masowe zwolnienia w Intelu
20 kwietnia 2016, 13:19Potwierdziły się plotki o masowych zwolnieniach w Intelu. Dyrektor firmy, Brian Krzanich, wysłał list do pracowników, w których stwierdził, że obecnie dla koncernu najważniejsze są sprzęt do centrów bazodanowych oraz urządzenia z sektora Internet of Things, a także pamięci oraz FPGA
Wojsko i Szerpowie spuścili wodę z himalajskiego jeziora
31 października 2016, 11:53Nepalska armia zakończyła spuszczanie ponad 4 mln m3 wody z leżącego w rejonie Everestu jeziora lodowcowego Imja. W 2009 r. opisano je jako jedno z najszybciej rozwijających się jezior glacjalnych Himalajów. Ponieważ wody utrzymywała w miejscu morena końcowa lodowca, położonym niżej osadom, mostom i szlakom trekkingowym groziło zalanie.
Brak dowodów, by istniała górna granica długości ludzkiego życia
29 czerwca 2017, 11:34W ubiegłym roku w Nature opublikowano wyniki badań, z których wynikało, że górny limit dla długości ludzkiego życia znajduje się gdzieś w pobliżu 115. roku życia. Jednak najnowsze badania, również opublikowane w Nature, przynoszą zupełnie inne wiadomości.
Nie taki Norishige Kanai wysoki, jak twittował
10 stycznia 2018, 12:17Norishige Kanai przeprasza za żenującą pomyłkę, do jakiej doszło podczas pomiaru wzrostu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK). Okazuje się, że zmiana gabarytów Japończyka w warunkach mikrograwitacji wcale nie jest taka duża i mieści się w średniej. Zamiast o 9 cm mówi się teraz o zaledwie 2 cm.
Coraz więcej dowodów na pozytywny wpływ diety na leczenie nowotworów
12 lipca 2018, 11:47Pojawia się coraz więcej badań dowodzących, że odpowiednia dieta znakomicie wspomaga walkę z nowotworami. Konkretne produkty żywnościowe mogą wpływać na metabolizm guza nowotworowego, przez co staje się on bardziej podatny na leczenie.
